Νέες Ασφαλιστικές Εισφορές

E-mail Εκτύπωση PDF

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Έχοντας υπ΄ όψιν το Νόμο 3986/2011 άρθρο 44 παρ. 14 και 15 προκύπτει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών στο ΕΤΑΑ Κλάδος Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) είναι αυτές που αναγράφονται στο πινάκιο:

 

Το Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό Σύστημα και τις εργασιακές Σχέσεις, που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνιστά τη μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. Με πρόσχημα τη δημοσιονομική κρίση και την ανάγκη μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού Συστήματος η κυβέρνηση κατεδαφίζει το Κοινωνικό Κράτος. Με άλλοθι το Μνημόνιο και την υποταγή στις απαιτήσεις της «τρόϊκας», ιδίως του ΔΝΤ, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων διαμορφώνοντας συνθήκες Εργασιακού Μεσαίωνα.

Ο εξορθολογισμός και η αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα και τις διαχρονικές παθογένειες του Ασφαλιστικού Συστήματος, ιδιαίτερα σήμερα στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είναι αναγκαία. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι η λύση θα πρέπει να έρθει απ’ την άμεση, βίαιη μείωση των συντάξεων, την ανατροπή των ορίων ηλικίας και την προσέγγιση του ζητήματος μόνο με δημοσιονομική αντίληψη. Στην ήδη αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις υπέρογκες εισφορές που καταβάλλουν οι συνάδελφοι, τις μειωμένες παροχές και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα του ΤΣΜΕΔΕ με την έλλειψη προσωπικού και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι μηχανικοί, ήδη έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται νέες αρνητικές εξελίξεις για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Απλά θυμίζουμε ενδεικτικά:

  • Την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, ανδρών και γυναικών, την κατάργηση της 35ετίας και την αύξηση στα 40 έτη του χρόνου ασφάλισης για πλήρη σύνταξη.
  • Την ολοκλήρωση της εφαρμογής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και της ανταποδοτικότητας στην «κοινωνική» ασφάλιση.
  • Το νέο άγριο χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων από τη ρύθμιση για την υποχρεωτική, ανά τριετία «αναβάθμιση» της ασφαλιστικής κλάσης, η οποία οδηγεί από την 1/1/2012 σε αυξήσεις εισφορών ως και 100 %.
  • Την απόφαση του Ε.Τ.Α.Α. να εγκρίνει τη συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με 55 περίπου εκ. €, καθιστώντας το Ταμείο σημαντικό μέτοχο της Τράπεζας, με το διόλου αμελητέο ποσοστό του 3,5%.
  • Την απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, απόφαση που μόνο για το αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ θα σημάνει απώλεια 500-600 εκ. €, δηλ. σχεδόν το 1/6 του αποθεματικού του, σε συνέχεια αντίστοιχης απόφασης συμμετοχής της Attica Bank.

Συναφώς αναφέρεται ότι παλαιότερα είχαμε τονίσει πως πρέπει να απαλειφθούν τα αρνητικά σημεία των νόμων 3518/2006, 3655/2008 και 3863/2010. Πρέπει να αναφερθεί ότι όλοι οι κλάδοι του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. είναι υγιείς, εκτός από τον κλάδο της υγείας που είναι ελλειμματικός. Εδώ να σημειωθεί ότι πιθανό αναλογιστικό πρόβλημα το δημιουργεί η κύρια παρεπόμενη σύνταξη μετά κάποια χρόνια, και εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση. Επισημαίνεται ότι τη σύνταξη αυτή την παίρνουν και οι εργαζόμενοι Τ.Ε.Ε. και Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.! Με βάση το μνημόνιο τα Ταμεία που είναι υγιή μπορούν να αυτοδιαχειρίζονται τα αποθεματικά τους. Το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. θα μπορούσε να είναι το καλύτερο ταμείο και αυτοδιαχειριζόμενο. Τέλος, οι ρυθμίσεις ασφαλιστικών θεμάτων πρέπει να εντάσσονται σε αυτοτελείς ασφαλιστικούς νόμους και όχι σε γενικούς οικονομικούς όπως ο 3986/2011, το οποίο είναι παράνομο.